Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /www/doc/www.velkadovolena.cz/www/wp-content/themes/magx/header.php on line 316

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /www/doc/www.velkadovolena.cz/www/wp-content/themes/magx/header.php on line 324

Pojďme cestovat jinak. Vydejme se společně po celé republice s jedním pojítkem: vánoční tabulí. Úkol to bude nesnadný, vždyť i takový bramborový salát má každá rodina úplně jiný. Odlišná budou tedy také tradiční vánoční jídla. Jaká jsou však ta nejzajímavější?

Polévka je grunt
Mnohé rodiny drží postní oběd, ke kterému se podává pouze polévka. Často se servíruje zelná polévka (bílá, s brambory, avšak mnohdy bez klobásy) a nebo kulajda. Obě polévky jsou si základem podobné.
V některých rodinách se dodržuje tradice luštěnin, proto na stole nechybí čočková polévka.
K večeři bývá podávána polévka rybí. A s tou je to asi jako s bramborovým salátem, každá rodina má vlastí variantu: s vnitřnostmi či bez, se smetanou či bez, s muškátovým oříškem či s bobkovým listem a novým kořením.

Peciválky
Ty jsi ale pecivál! Slýchala jsem tu větu od maminky často. Ano, možná jsem byla línější. Možná jsem stále. Ale jistojistě miluju maminčiny peciválky. Neznáte? Jedná se o malé makové buchtičky, které se pečou s předstihem a jedí se na Štědrý večer. U nás jako dezert, někdo je ale podává jako hlavní jídlo. Jejich příprava se liší. Naše varianta od Jičína spočívá v tom, že se peciválky spaří a horké se polévají řepný sirobem, sypou se strouhaným perníkem a polévají máslem. Na Královéhradecku se zase pečou trošku větší, omáčí se v sirobu a obalí v perníku a takto připravené se skladují.

Kuba
Houbový kuba se v některých rodinách podává k obědu, někdy také k večeři. Jedná se o vařené kroupy smíchané s majoránkou a sušenými houbami. Pokud není třeba mít jídlo postní, přidává se do něj také uzené maso. Hotový kuba se může podávat jako „sypká“ směs, ale často se také zapéká.

Vinná klobása
V řadě rodin se na štědrý den připravuje vinná klobása, ač se tedy rozhodně nejedná o postní jídlo. Někdo ji servíruje k obědu, někde se jí k večeři. Obvykle se podává opečená na pánvi, nezřídka se ale můžeme setkat i s klobásou obalenou v trojobale a smaženou jako řízek.

Hubník
Řada rodin v Krkonoších i v současnosti připravuje tradiční vánoční houbovec či hubník: na kostičky nakrájená housky smíchané s vajíčky a mlékem, máslem, sušenými houbami, majoránkou, to vše zapečené v troubě. Stejně jako v případě houbového kuby můžeme v některých alternativách receptu nalézt uzené maso.
Slané oplatky
Slovenskou specialitou jsou slané oplatky připomínající naše oplatky lázeňské. Pečou se ve speciálním oplatkovači, který má na Slovensku snad každá rodina. Oplatky bývají menší než ty lázeňské, ochucené bývají kmínem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *